ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ

 

22/10/17: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Μάρκου « οι Μωμόγεροι» πραγματοποίησαν πεζοπορία στον ορεινό όγκο των Κρουσίων που δεσπόζει πάνω από το χωριό. Σκοπός της δράσης ήταν η διάνοιξη ενός ιστορικού μονοπατιού που οδηγεί, από το χωριό, σε θέσεις πάνω στον ορεινό όγκο τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί κάτοικοι για τις ανάγκες τους.

Το μονοπάτι που ανοίχτηκε και σηματοδοτήθηκε, σε πρώτη φάση, ξεκινάει από το χωριό σε υψόμετρο 450μ. περίπου και οδηγεί σε μία κορυφή επάνω από τη θέση «το Σουσάμ» στα 840μ. περίπου. Κινείται μέσα στην πανέμορφη φύση των Κρουσίων, δίπλα από ποτάμι, με κρήνες, πηγάδια και σημαντικά ιστορικά σημεία στη διαδρομή του.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι Μωμόγεροι» για τη φιλοξενία του, που ήταν πραγματικά υποδειγματική, και για την ευκαιρία που έδωσε να πεζοπορήσουμε σε τέτοια πανέμορφη περιοχή.

Η συνεργασία δε σταματά εδώ… μόλις άρχισε!

 

7 - 8/10/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε διήμερη εξόρμηση στον Όλυμπο με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 2.000μ. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.Το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη ομάδα με 12 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση από τη θέση Γκορτσιά στα 1.100μ. με άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή και κρύο). Μετά 3 ώρες περίπου προσέγγισε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και διανυκτέρευσε. Η δεύτερη ομάδα με 6 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση στις 16:30 και ήταν στο καταφύγιο πριν τις 19:00.

Την Κυριακή, όλοι μαζί, επιχείρησαν ανάβαση προς τις ψηλότερες κορυφές μέσα σε άσχημο καιρό - πυκνή ομίχλη συνδυαζόμενη με δυνατό παγωμένο αέρα. Έφτασαν στην κορυφή της Σκούρτας, στα 2.483μ., από όπου και οι φωτογραφίες παρακάτω, εκτίμησαν τον καιρό και αποφάσισαν την επιστροφή στο καταφύγιο και στα αυτοκίνητα για επιστροφή στη συνέχεια. Η εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με φαγητό σε ταβέρνα μέσα στο Λιτόχωρο.

 

24/09/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο – φαράγγι Ενιπέα

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, με πεζοπορία μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 16 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Με το λεωφορείο, αρχικά, φτάσαμε στη θέση «Πριόνια» στα 1.100μ. και ξεκινήσαμε την πορεία μας μπαίνοντας μέσα στο φαράγγι. Προσεγγίσαμε και επισκεφτήκαμε τη παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου, που πρόσφατα αναστηλώθηκε, καθώς και το «Άγιο Σπήλαιο» λίγο πιο χαμηλά στην πορεία μας.  Η συνολική πορεία, μέσα στην πανέμορφη φύση του Ολύμπου με τα νερά του ποταμού να μας συνοδεύουν και να τα περνάμε πολλές φορές με τα αμέτρητα ξύλινα γεφυράκια, διήρκεσε 3,5 – 4,5 ώρες. Η εξόρμηση «έκλεισε» ιδανικά με καφέ και φαγητό σε εστιατόριο του Λιτοχώρου.

 

23 Απριλίου 2017: Ο Ο.Σ.Κιλκίς στη Τζένα

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ.Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στη Τζένα με τη συμμετοχή 8 μελών και φίλων του. Η ανάβαση ξεκίνησε λίγο μετά από το χωριό Νότια Πέλλας, στα 700, περίπου, μέτρα υψόμετρο. Μετά από πορεία 3,5 ωρών η ομάδα έφτασε στην κορυφή Μικρή Τζένα στα 2.087μ., μέσα από μία όμορφη διαδρομή μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Ψηλά, τα λίγα χιόνια δε δημιούργησαν πρόβλημα, κοντά στην κορυφή ήταν παγωμένα καθώς φυσούσε και έντονος κρύος βοριάς κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Η θέα από ψηλά ήταν καταπληκτική, με τις γύρω κορυφές χιονισμένες και από κάτω η πεδιάδα της Αλμωπαίας. Η εξόρμηση "έκλεισε" με την επίσκεψη στο χωριό Σκρα, σε ονομαστή ταβέρνα μέσα στην πλατεία.

 

02 Απριλίου 2017: Μια αλλιώτικη εξόρμηση στο όρος Μπέλες

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στο όρος Μπέλες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΡΣΙΣ», η οποία είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και πλέον και για τους πρόσφυγες.

Σκοπός της δράσης ήταν η γνωριμία της πανέμορφης ελληνικής φύσης αλλά και της απόδρασης από την καθημερινότητα των προσφυγικών οικογενειών που διαβιούν στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» στο Σ.Σ. Μουριών. Μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς συνόδεψαν την πολυπληθή ομάδα – 90 άτομα, διαφόρων ηλικιών, στην πλειονότητά τους έφηβοι – στην πεζοπορική διαδρομή, χαμηλά στο βουνό, που οδηγεί από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Κιλκίς έως τον καταρράκτη του Μπέλες.

Η άψογη συνεργασία των δύο φορέων συνετέλεσε στο να προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία σ’ όλους και κυρίως στα νέα παιδιά, παραμερίζοντας για λίγο τις έγνοιες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη.

Ο Σύλλογος δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων για την σωστή οργάνωση και υλοποίηση της δράσης και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για επόμενη συνεργασία.

 

19 Μαρτίου 2017 : ο Ο.Σ. Κιλκίς στο Άγγιστρο

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς βρέθηκε στο Άγγιστρο Σερρών ανεβαίνοντας στην κορυφή, στο οχυρό της Κάλλης, πάνω από το χωριό. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 6 μέλη του συλλόγου και 4 φίλοι από την Κατερίνη. Η ανάβαση ξεκίνησε μετά το Άγγιστρο, ακολουθώντας δασικό δρόμο αρχικά και μετά από μία θαυμάσια διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος, 1,5 ώρας περίπου, η ομάδα κατέληξε στην κορυφή. Με τον καιρό απλά καταπληκτικό, για την εποχή, σύμμαχο για όλη τη διάρκεια της πορείας, όλοι απόλαυσαν την εκπληκτική θέα από ψηλά και εξερεύνησαν το οχυρό. Επιστρέφοντας η ομάδα "έκλεισε" την εξόρμηση με καφέ και τσίπουρο σε ταβέρνα του χωριού.
 

28-29 Ιανουαρίου 2017: Κοπή πίτας στο Bansko

Το σαββατοκύριακο 28-29 Ιανουαρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο χιονοδρομικό κέντρο του Βansko με τη συνοδεία 35 μελών και φίλων του, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου. Με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου στις 07:00π.μ., η άφιξη στο Bansko έγινε στις 11:00π.μ, με ενδιάμεση στάση στα Duty Free στο τελωνείο. Οι εκδρομείς μοιράστηκαν: άλλοι για σκι, άλλοι για βόλτα και περιήγηση. Η διανυκτέρευση  έγινε στο ξενοδοχείο Bansko Spa & Holidays, όπου μετά το βραδινό γεύμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας, στο χώρο της ταβέρνας του ξενοδοχείου. Τυχερή, η Γιώτα στην πρώτη της εμφάνιση σε εξόρμηση του Συλλόγου. Την επομένη, οι σκιερ ξαναπόλαυσαν το αγαπημένο τους σπορ, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τις βόλτες και τα ψώνια. Αναχώρηση για επιστροφή στις 4:00μ.μ. Ο εξαιρετικότατος καιρός, με άπλετη ηλιοφάνεια παρόλο το κρύο, στάθηκε σύμμαχος μας στην εξόρμηση μας και βοήθησε τα μέγιστα στο να περάσουν όλοι καταπληκτικά το διήμερο και να επιστρέψουν ευχαριστημένοι και με "γεμάτες τις μπαταρίες" στην καθημερινότητα. Ευχαριστούμε το γραφείο "Κριεζής Travel" για την οργάνωση της εξόρμησης.

 

30 / 10: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΚΟ

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στο όρος Πάικο με τη συμμετοχή 26 μελών και φίλων του συλλόγου, μέλη του Ο.Σ.Κιλκίς και ορειβάτες από το Κιλκίς και τη Θεσ/νίκη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικές - επικρατούσε ηλιοφάνεια, χωρίς ίχνος συννεφιάς, μαζί με τη δυνατότητα ανεμπόδιστης θέασης του φυσικού τοπίου. Η αφετηρία της ανάβασης ήταν η διασταύρωση για το Βάλε όρβο (1.103μ) και η κατάληξή της η κορυφή Γκόλα Τσούκα (1.650μ.) μετά από πορεία 2 - 2,5 περίπου ωρών. Απολαύσαμε την εκπληκτική θέα από την κορυφή, ευχαριστηθήκαμε την αίσθηση του ήλιου, συναντηθήκαμε μ' άλλες ομάδες στην κορυφή από τη Θεσ/νίκη και την Άρτα. Η όλη πορεία πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανέμορφη φθινοπωρινή φύση του Πάικου με τα χρώματα να εναλλάσσονται συνεχώς και να μας χαρίζουν απίστευτες εικόνες. Η εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με επίσκεψη, πρώτα, στη Γρίβα όπου είχε γιορτή κάστανου και μετά σε ταβέρνα στη Γουμένισσα.

 

 

24 - 25 / 09: Ο Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Το σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε επιτυχημένη εξόρμηση στον Όλυμπο, με τη συμμετοχή 25 μελών και φίλων του.

    Η εξόρμηση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου.

Με ιδιωτικά οχήματα κινηθήκαμε, φτάνοντας στη θέση Γκορτσιά (1.100μ.) απ’ όπου αρχίσαμε την ανάβαση. Πρώτος στόχος, η ανάβαση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 2.000μ., το οποίο προσεγγίσαμε μετά από 2,5 – 3 ώρες πορείας. Τακτοποιηθήκαμε, γευματίσαμε, συζητήσαμε, τραγουδήσαμε, διανυκτερεύσαμε το Σάββατο εκεί, προετοιμαζόμενοι για την επόμενη ημέρα. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του για την άψογη εξυπηρέτησή τους.

    Την Κυριακή, νωρίς το πρωί – 07:00π.μ.ξεκινήσαμε με μεγάλη «όρεξη» την πορεία για την κορυφή. Στην αρχή προσεγγίσαμε την κορυφή Σκούρτα στα 2.482μ. και από εκεί συνεχίσαμε φτάνοντας στο Οροπέδιο των Μουσών στα 2.650μ. Συνεχίσαμε, φτάνοντας στις 11:00π.μ.στην κορυφή Μύτικας, την ψηλότερη της Ελλάδας, στα 2.917μ. με αρκετούς από τους ορειβάτες να τον ανεβαίνουν για πρώτη φορά! Απολαύσαμε τη θέα, όσο μας το επέτρεπε η συνεχής ομίχλη που κάλυπτε τις κορυφές, και μετά από μία ώρα περίπου, αρχίσαμε την μεγάλη, χρονοβόρα και επίπονη κατάβαση. Αναδιοργανωθήκαμε χαμηλότερα, στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, και κατεβήκαμε στη βάση μας όλοι ευχαριστημένοι, ενθουσιασμένοι από την κατάκτηση της κορυφής.

    Ο καιρός παρέμεινε σύμμαχός μας και τις δύο ημέρες, όντας εξαιρετικός για την εποχή, μας τα χάλασε μόνο η συνεχιζόμενη ομίχλη στις κορυφές. Η παρέα υπέροχη, με ευρύ φάσμα ηλικιών, από 11 έως 70ετών,  ανανέωσε το ραντεβού της για τις επόμενες εξορμήσεις.

   Ασλανίδης Νίκος

Αρχηγός εξόρμησης

 

25 - 26/06: ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ - 33η Β.Ο.Σ.

Το σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου 2016 ο Ο.Σ. Κιλκίς συμμετείχε στις εκδηλώσεις της 33ης Β.Ο.Σ. (Βορειοελλαδικής Ορειβατικής Συνάντησης) που έλαβαν χώρα στα Πιέρια Όρη, στο καταφύγιο της Άνω Μηλιάς (στα 1.100μ.) με διοργανωτή τον Ε.Ο.Σ. Κατερίνης. Η ομάδα εκπροσώπησης του Συλλόγου αποτελούνταν από 5 μέλη του. Το Σάββατο στήσαμε τα σντίσκηνα πρώτα, μετά ακολούθησε η καθιερωμένη συνάντηση των εκπροσώπων των ορειβατικών Συλλόγων. Ο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης αργότερα παρέθεσε γεύμα στους ορειβάτες και ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και όχι μόνο που κράτησε μέχρι αργά, αργά... Την Κυριακή, μετά το πρωινό, πραγματοποιήθηκαν αναβάσεις στις κοντινές κορυφές με τον Ο.Σ. Κιλκίς να ανεβαίνει στην κορυφή Κτένι (1.791μ.).
Ευχαριστούμε θερμά τον Ε.Ο.Σ. Κατερίνης για τη φιλοξενία που μας παρείχε και του ευχόμαστε πάντα τέτοιες εκδηλώσεις. Ραντεβού του χρόνου στο Σταυρό Θεσ/νίκης στην 34η Β.Ο.Σ.
 

17/04 : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟ (1.866μ.)

 
Tην Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στο Μπούρινο με ανάβαση στην κορυφή του, στα 1.866μ. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 8 μέλη και φίλοι του συλλόγου. Η ανάβαση είχε ως αφετηρία το καταφύγιο του Ο.Σ. Σιάτιστας στα 1.180μ.περίπου. Μετά από πορεία 2 περίπου ωρών η ομάδα πάτησε την κορυφή, όπου την περίμενε μία ευχάριστη συνάντηση με μία ομάδα από τον Ε.Ο.Σ. Λάρισας που ήδη είχε ανεβεί εκεί. Ακολουθώντας κυκλική πορεία, η ομάδα κατέβηκε από την κορυφή από άλλη διαδρομή και ανέβηκε και πάλι στο καταφύγιο μετά 2,5 - 3 ώρες περίπου. Η εξόρμηση "έκλεισε" με φαγητό στη φύση, ψήνοντας στα κάρβουνα και τσίπουρο. Ο καταπληκτικός και ιδιαίτερα ζεστός καιρός, η διάθεση και η ευχαρίστηση από το σύνολο της εξόρμησης, συνετέλεσαν σε μία ακόμη πετυχημένη εξόρμηση!

 

06/03 : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΛΛΑΣ- κορυφή Σοκόλ 1.827μ.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 τέσσερα μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Λουτράκι Πέλλας με ανάβαση στην κορυφή Σοκόλ (Γεράκι) 1.827μ. Η ημέρα ξεκίνησε "πολλά υποσχόμενη" με καθαρό καιρό, ηλιοφάνεια και τη διάθεση στα ύψη. Η ανάβαση ξεκίνησε από τη βάση ενός εγκαταλελημένου φυλακίου πάνω από το Άνω Λουτράκι στα 722μ. Αρχικά και για 5χλμ. η πορεία έγινε σε δασικό δρόμο και μετά σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Η ανάβαση ήταν απαιτητική καθώς υπήρχε μεγάλη υψομετρική διαφορά, από τα 722 στα 1.827μ. Μετά από 3 ώρες ανάβαση η ομάδα πάτησε την κορυφή, αλλά μέσα σ' ένα σύννεφο ομίχλης που πηγαινοερχόταν περιορίζοντας τη θέα. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή και η εξόρμηση "έκλεισε" με ένα αναζωογονοτικό μπάνιο στα θερμά λουτρά της περιοχής.