ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ

 

27-28/01/18: ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Το σαββατοκύριακο 27 & 28 Ιανουαρίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εξόρμησή του στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου έλαβε μέρος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου για το 2018. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 31 μέλη και φίλοι του Συλλόγου, οι οποίοι πέρασαν πραγματικά υπέροχα, τόσο λόγω του προγράμματος, όσο και λόγω των καταπληκτικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το διήμερο.

Αρχικά, επισκεφτήκαμε την πόλη των Ιωαννίνων, στην οποία είχαμε το χρόνο των 3,5 ωρών για περιήγηση, για επίσκεψη στα αξιοθέατα και για καφέ ή φαγητό. Το απόγευμα φτάσαμε στο Μονοδένδρι, τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ευχάριστη εξυπηρέτηση, ωραία δωμάτια, εξαιρετική θέα) και ξεχυθήκαμε στο χωριό για βόλτα και επίσκεψη στα σημεία ενδιαφέροντος ( Μονή Αγ. Παρασκευής, με καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, τον Ι.Ν. Αγ. Μηνά - κτισμένος το 1420μ.Χ.- τη Ριζάρειο Σχολή κ.ά.). Το βράδυ συγκεντρωθήκαμε στην ταβέρνα του ξενοδοχείου όπου όλοι μαζί δειπνήσαμε και κατόπιν κόψαμε τη βασιλόπιτα. Τυχερός ήταν ο Αντρέας Κώτσογλου, οποίος και έλαβε το δώρο του με μεγάλη χαρά. Ακολούθησε κλήρωση για το δεύτερο δώρο που είχαμε, προσφορά του καταστήματος Panoramix, με τυχερή αυτή τη φορά την Ειρήνη Σταυρίδου, η οποία ταξίδεψε από την Αθήνα για να είναι μαζί μας στην εξόρμηση.

Την Κυριακή, με σύμμαχο τον καταπληκτικό καιρό, ηλιοφάνεια και άριστες καιρικές συνθήκες, εξορμήσαμε και επισκεφτήκαμε ονομαστά γεφύρια της γύρω περιοχής καθώς και τα πανέμορφα πέτρινα, παραδοσιακά χωριά. Πεζοπορήσαμε μάλιστα για δούμε το γεφύρι του Μίσιου, πάνω από τον Βοϊδομάτη, ακολουθώντας πορεία 1,5 ώρας περίπου κια καταλήγοντας στο χωριό Κουκούλι όπου απολαύσαμε τον καφέ μας στην κεντρική πλατεία.

Στην επιστροφή, επισκεφτήκαμε το Μέτσοβο για αγορές, βόλτα, φαγητό και καφέ. Δε νομίζω να έμεινε κανείς παραπονεμένος... Η εξόρμηση μας ήταν πραγματικά υπέροχη, όλοι επέστρεψαν ικανοποιημένοι, ενθουσιασμένοι με αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε.

 


 

18/01/18: ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ - ΜΠΟΡΛΕΡΟ

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, 4 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κιλκίς, πραγματοποίησαν ανάβαση στα Άγραφα, από τα Ζυγογιαννέϊκα στο καταφύγιο Ελατάκος και την επόμενη ημέρα μέχρι τη θέση πόρτες Αγράφων. Ο αρχικός στόχος για ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο δεν ήταν δυνατό να επιτευθεί λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού που καθιστούσε την ανάβαση δύσκολη και χρονοβόρα.
Παρόλα αυτά οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και συνετέλεσαν ώστε οι 4 ορειβάτες να απολαύσουν απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομές, όπως φαινεται και από τις φωτογραφίες.
 

22/10/17: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Μάρκου « οι Μωμόγεροι» πραγματοποίησαν πεζοπορία στον ορεινό όγκο των Κρουσίων που δεσπόζει πάνω από το χωριό. Σκοπός της δράσης ήταν η διάνοιξη ενός ιστορικού μονοπατιού που οδηγεί, από το χωριό, σε θέσεις πάνω στον ορεινό όγκο τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί κάτοικοι για τις ανάγκες τους.

Το μονοπάτι που ανοίχτηκε και σηματοδοτήθηκε, σε πρώτη φάση, ξεκινάει από το χωριό σε υψόμετρο 450μ. περίπου και οδηγεί σε μία κορυφή επάνω από τη θέση «το Σουσάμ» στα 840μ. περίπου. Κινείται μέσα στην πανέμορφη φύση των Κρουσίων, δίπλα από ποτάμι, με κρήνες, πηγάδια και σημαντικά ιστορικά σημεία στη διαδρομή του.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι Μωμόγεροι» για τη φιλοξενία του, που ήταν πραγματικά υποδειγματική, και για την ευκαιρία που έδωσε να πεζοπορήσουμε σε τέτοια πανέμορφη περιοχή.

Η συνεργασία δε σταματά εδώ… μόλις άρχισε!

 

7 - 8/10/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε διήμερη εξόρμηση στον Όλυμπο με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 2.000μ. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.Το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη ομάδα με 12 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση από τη θέση Γκορτσιά στα 1.100μ. με άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή και κρύο). Μετά 3 ώρες περίπου προσέγγισε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και διανυκτέρευσε. Η δεύτερη ομάδα με 6 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση στις 16:30 και ήταν στο καταφύγιο πριν τις 19:00.

Την Κυριακή, όλοι μαζί, επιχείρησαν ανάβαση προς τις ψηλότερες κορυφές μέσα σε άσχημο καιρό - πυκνή ομίχλη συνδυαζόμενη με δυνατό παγωμένο αέρα. Έφτασαν στην κορυφή της Σκούρτας, στα 2.483μ., από όπου και οι φωτογραφίες παρακάτω, εκτίμησαν τον καιρό και αποφάσισαν την επιστροφή στο καταφύγιο και στα αυτοκίνητα για επιστροφή στη συνέχεια. Η εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με φαγητό σε ταβέρνα μέσα στο Λιτόχωρο.

 

24/09/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο – φαράγγι Ενιπέα

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, με πεζοπορία μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 16 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Με το λεωφορείο, αρχικά, φτάσαμε στη θέση «Πριόνια» στα 1.100μ. και ξεκινήσαμε την πορεία μας μπαίνοντας μέσα στο φαράγγι. Προσεγγίσαμε και επισκεφτήκαμε τη παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου, που πρόσφατα αναστηλώθηκε, καθώς και το «Άγιο Σπήλαιο» λίγο πιο χαμηλά στην πορεία μας.  Η συνολική πορεία, μέσα στην πανέμορφη φύση του Ολύμπου με τα νερά του ποταμού να μας συνοδεύουν και να τα περνάμε πολλές φορές με τα αμέτρητα ξύλινα γεφυράκια, διήρκεσε 3,5 – 4,5 ώρες. Η εξόρμηση «έκλεισε» ιδανικά με καφέ και φαγητό σε εστιατόριο του Λιτοχώρου.

 

23 Απριλίου 2017: Ο Ο.Σ.Κιλκίς στη Τζένα

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ.Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στη Τζένα με τη συμμετοχή 8 μελών και φίλων του. Η ανάβαση ξεκίνησε λίγο μετά από το χωριό Νότια Πέλλας, στα 700, περίπου, μέτρα υψόμετρο. Μετά από πορεία 3,5 ωρών η ομάδα έφτασε στην κορυφή Μικρή Τζένα στα 2.087μ., μέσα από μία όμορφη διαδρομή μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Ψηλά, τα λίγα χιόνια δε δημιούργησαν πρόβλημα, κοντά στην κορυφή ήταν παγωμένα καθώς φυσούσε και έντονος κρύος βοριάς κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Η θέα από ψηλά ήταν καταπληκτική, με τις γύρω κορυφές χιονισμένες και από κάτω η πεδιάδα της Αλμωπαίας. Η εξόρμηση "έκλεισε" με την επίσκεψη στο χωριό Σκρα, σε ονομαστή ταβέρνα μέσα στην πλατεία.

 

02 Απριλίου 2017: Μια αλλιώτικη εξόρμηση στο όρος Μπέλες

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στο όρος Μπέλες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΡΣΙΣ», η οποία είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και πλέον και για τους πρόσφυγες.

Σκοπός της δράσης ήταν η γνωριμία της πανέμορφης ελληνικής φύσης αλλά και της απόδρασης από την καθημερινότητα των προσφυγικών οικογενειών που διαβιούν στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» στο Σ.Σ. Μουριών. Μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς συνόδεψαν την πολυπληθή ομάδα – 90 άτομα, διαφόρων ηλικιών, στην πλειονότητά τους έφηβοι – στην πεζοπορική διαδρομή, χαμηλά στο βουνό, που οδηγεί από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Κιλκίς έως τον καταρράκτη του Μπέλες.

Η άψογη συνεργασία των δύο φορέων συνετέλεσε στο να προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία σ’ όλους και κυρίως στα νέα παιδιά, παραμερίζοντας για λίγο τις έγνοιες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη.

Ο Σύλλογος δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων για την σωστή οργάνωση και υλοποίηση της δράσης και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για επόμενη συνεργασία.

 

19 Μαρτίου 2017 : ο Ο.Σ. Κιλκίς στο Άγγιστρο

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς βρέθηκε στο Άγγιστρο Σερρών ανεβαίνοντας στην κορυφή, στο οχυρό της Κάλλης, πάνω από το χωριό. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 6 μέλη του συλλόγου και 4 φίλοι από την Κατερίνη. Η ανάβαση ξεκίνησε μετά το Άγγιστρο, ακολουθώντας δασικό δρόμο αρχικά και μετά από μία θαυμάσια διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος, 1,5 ώρας περίπου, η ομάδα κατέληξε στην κορυφή. Με τον καιρό απλά καταπληκτικό, για την εποχή, σύμμαχο για όλη τη διάρκεια της πορείας, όλοι απόλαυσαν την εκπληκτική θέα από ψηλά και εξερεύνησαν το οχυρό. Επιστρέφοντας η ομάδα "έκλεισε" την εξόρμηση με καφέ και τσίπουρο σε ταβέρνα του χωριού.