-ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ

 

11 / 11/18: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΑ

 
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, τέσσερα μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησαν εξόρμηση στη Τζένα, με ανάβαση στην κορυφή Μικρή Τζένα (2.067μ.), Η ανάβαση ξεκίνησε από το χωριό Νότια, από ένα σημείο στη βάση του ορεινού όγκου σε υψόμετρο 750μ. περίπου. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε με καταπληκτικό καιρό (ηλιοφάνεια - άπνοια) διήρκεσε 3,5 περίπου ώρες μέχρι την κορυφή, μέσα στην πανέμορφη φθινοπωρινή φύση της Τζένας με τις εναλλαγές των χρωμάτων να κατακλύζουν τον ορεινό όγκο. Απολαύσαμε την παραμονή μας στην κορυφή και επισρέψαμε από το ίδιο μονοπάτι ευχαριστημένοι και με "γεμάτες" τις μπαταρίες.
 

29 - 30/09/18: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

Το σαββατοκύριακο 29 - 30 Σεπτεμβρίου 2018 Ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στον Όλυμπο, με τη συμμετοχή 16 μελών και φίλων του Συλλόγου. Η διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο της "Πετρόστρουγκας" στα 2.000μ. Το Σάββατο, για την ανάβαση χρειάστηκαν 2,5 ώρες από τη θέση Γκορτσιά. Η ημέρα και η βραδιά κύλησε ομαλά και όμορφα στους φιλόξενους χώρους του καταφυγίου. Την Κυριακή, μετά από εκτίμηση των καιρικών συνθηκών,  και καθώς έβρεχε δυνατά και ασταμάτητα, αποφασίστηκε από τον αρχηγό η επιστροφή στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, αποφεύγοντας την περαιτέρω ανάβαση στο βουνό με τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Δυστυχώς, ο καιρός του διημέρου δε βοήθησε να πραγματοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο. Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη φορά. 

 

 

23-24/06/18: Ο Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗΝ 35η Β.Ο.Σ.

Το σαββατοκύριακο 23-24 Ιουνίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς συμμετείχε με τέσσερα μέλη του, στις εργασίες της 35ης Β.Ο.Σ. στο όρος Βαρνούντα, στη Φλώρινα, με διοργανωτή τον Σ.Ε.Ο. Φλώρινας, στο καταφύγιο Οροπεδίου «Χρήστος Φάτσης» σε υψόμετρο 1050μ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 14 ορειβατικοί σύλλογοι με 150 περίπου ορειβάτες. 

Οι ορειβατικές συναντήσεις σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλήνιο επίπεδο είναι ένας θεσμός με στόχο την επικοινωνία και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν, την προώθηση της Ορειβασίας και την προβολή των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε σύσκεψη των εκπροσώπων των συλλόγων όπου υπήρχε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν τους συλλόγους, χαιρετισμούς μεταξύ των συλλόγων και δείπνο με ορειβατική φασολάδα. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία 9 χλμ προς την κορυφή Τάιμα (Παππούς) υψ. 1650μ.
Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες για την εποχή το πρόγραμμα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ορειβάτες και ορειβάτισσες από την Δράμα και το Κιλκίς έως την Κατερίνη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να περπατήσουν τα υπέροχα μονοπάτια της περιοχής μας. Σημαντική ήταν επίσης και η συμμετοχή φίλων της ορειβασίας από την Φλώρινα που με την ευκαιρία αυτή γνώρισαν μια σημαντική δράση των ορειβατικών συλλόγων και περπάτησαν μαζί μας στο βουνό.

Η είδηση της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση από το μέλος του συλλόγου μας και έμπειρο ορειβάτη Θεόδωρο Φάτση της προγραμματιζόμενης για τον Οκτώβριο δεύτερης αποστολής του στα Ιμαλάια όπου μετά την πετυχημένη ανάβαση στο Island Peak (6189m) το 2017 αυτή την φορά ο στόχος θα είναι η ανάβαση στην κορυφή Ama Dablam (6812m).

 

 

13/05/18: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ - ΑΓ. ΜΑΡΚΟΣ

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στα Κρούσια Όρη, με βάση ανάβασης τον Άγιο Μάρκο. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συλλόγου μαζί με εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου "Μωμόγεροι" Αγ. Μάρκου. Πραγματοποιήθηκε πορεία σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στην πανέμορφη φύση των Κρουσίων, πνιγμένο από την πυκνή βλάστηση, με πλήθος ήχων και μυρωδιών να συνοδεύουν τους ορειβάτες. Η πορεία ξεκίνησε μέσα από το χωριό φτάνοντας πρώτα στη θέση "Σουσάμ" όπου έγινε και μία πρώτη στάση. Επόμενος στόχος, με διάνοιξη και σηματοδότηση του μονοπατιού, η περιοχή στα 950μ. περίπου "Τραπεζοειδές" με θέα στη λίμνη Κερκίνη και περιμετρικά στον καταπράσινο, δασωμένο ορεινό όγκο των Κρουσίων. Η πορεία ανάβασης ήταν συνολικά 2,5 - 3 ωρών, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό - παρά τα απειλητικά σύννεφα, τελικά δεν έβρεξε καθόλου. Η ημερήσια εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με ψησταριά και τραπέζι στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και τη συνεργασία.

 

 

13-15/04/18 : Ο Ο.Σ. Κιλκίς στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη)

Το τριήμερο, Παρασκευή 13 Απριλίου – Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη) με μια ομάδα 6 μελών του Συλλόγου. Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 16:00 ξεκινήσαμε από το Κιλκίς και φτάσαμε στα Πράμαντα, κεφαλοχώρι της περιοχής, και κατόπιν στο καταφύγιο Πραμάντων στις 21:20, μετά από απαιτητική και δύσκολη πορεία στον ορεινό όγκο με πολλές στροφές, αλλά πανέμορφη φύση. Στο καταφύγιο, όπου διανυκτερεύσαμε και τα 2 βράδια, μας υποδέχτηκαν οι φιλόξενοι διαχειριστές του, μας περιποιήθηκαν και μας κατατόπισαν κατάλληλα – τους ευχαριστούμε θερμά!.

Το Σάββατο, το πρωί, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό επιχειρήσαμε ανάβαση στην κορυφή Στρογγούλα (2.111μ.). Ανεβήκαμε έως τα 1.800μ. υψόμετρο, με αρκετή δυσκολία λόγω του χιονιού που υπήρχε, εκτιμήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε να μην επιχειρήσουμε περισσότερο καθώς και πολύ χιόνι υπήρχε και όσο περνούσε η ώρα μαλάκωνε δυσχεραίνοντας τα βήματά μας και αυξάνοντας τους κινδύνους. Επιστρέψαμε στο καταφύγιο και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα παραδοσιακά, πέτρινα, ιστορικά χωριά, το Σιρράκο και τους Καλαρρύτες καθώς και τη μονή Κηπίνας που είναι λαξευμένη πάνω στον βράχο. Περπατήσαμε σε μονοπάτι δίπλα στον Καλαρρύτικο ποταμό, είδαμε τον παλιό νερόμυλο και το πέτρινο γεφύρι της Καϊάσας. Ανεβήκαμε στη μονή Κηπίνας, προσκυνήσαμε, θαυμάσαμε τα δημιουργήματα του ανθρώπου αλλά και της φύσης. Το βράδυ «κλείσαμε» την ημέρα με φαγητό σε ταβέρνα στα Πράμαντα, εξαιρετικά!

Την Κυριακή, το πρωί, ακολουθήσαμε μονοπάτι που οδηγούσε στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της περιοχής,  κατευθυνθήκαμε κατόπιν στο καταφύγιο Μελλισουργών, και από εκεί σε κυκλική πορεία επιστρέψαμε στο καταφύγιο των Πραμάντων. Συνολική διάρκεια πορείας 2,5 ώρες μέσα σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένο στη βλάστηση. Γύρω γύρω, οι κορυφές επιβλητικές με τα χιόνια απλωμένα πάνω τους και στις πλαγιές τους. Επιστρέψαμε οδηγώντας στους δύσκολους δρόμους, περνώντας από γεφύρια και ποτάμια, τον Άραχθο και τους παραπόταμους του, κάνοντας μια στάση στο Μέτσοβο. Το τριήμερο ήταν πραγματικά γεμάτο, περάσαμε υπέροχα με τέλεια παρέα!

 

27-28/01/18: ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Το σαββατοκύριακο 27 & 28 Ιανουαρίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εξόρμησή του στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου έλαβε μέρος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου για το 2018. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 31 μέλη και φίλοι του Συλλόγου, οι οποίοι πέρασαν πραγματικά υπέροχα, τόσο λόγω του προγράμματος, όσο και λόγω των καταπληκτικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το διήμερο.

Αρχικά, επισκεφτήκαμε την πόλη των Ιωαννίνων, στην οποία είχαμε το χρόνο των 3,5 ωρών για περιήγηση, για επίσκεψη στα αξιοθέατα και για καφέ ή φαγητό. Το απόγευμα φτάσαμε στο Μονοδένδρι, τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ευχάριστη εξυπηρέτηση, ωραία δωμάτια, εξαιρετική θέα) και ξεχυθήκαμε στο χωριό για βόλτα και επίσκεψη στα σημεία ενδιαφέροντος ( Μονή Αγ. Παρασκευής, με καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, τον Ι.Ν. Αγ. Μηνά - κτισμένος το 1420μ.Χ.- τη Ριζάρειο Σχολή κ.ά.). Το βράδυ συγκεντρωθήκαμε στην ταβέρνα του ξενοδοχείου όπου όλοι μαζί δειπνήσαμε και κατόπιν κόψαμε τη βασιλόπιτα. Τυχερός ήταν ο Αντρέας Κώτσογλου, οποίος και έλαβε το δώρο του με μεγάλη χαρά. Ακολούθησε κλήρωση για το δεύτερο δώρο που είχαμε, προσφορά του καταστήματος Panoramix, με τυχερή αυτή τη φορά την Ειρήνη Σταυρίδου, η οποία ταξίδεψε από την Αθήνα για να είναι μαζί μας στην εξόρμηση.

Την Κυριακή, με σύμμαχο τον καταπληκτικό καιρό, ηλιοφάνεια και άριστες καιρικές συνθήκες, εξορμήσαμε και επισκεφτήκαμε ονομαστά γεφύρια της γύρω περιοχής καθώς και τα πανέμορφα πέτρινα, παραδοσιακά χωριά. Πεζοπορήσαμε μάλιστα για δούμε το γεφύρι του Μίσιου, πάνω από τον Βοϊδομάτη, ακολουθώντας πορεία 1,5 ώρας περίπου κια καταλήγοντας στο χωριό Κουκούλι όπου απολαύσαμε τον καφέ μας στην κεντρική πλατεία.

Στην επιστροφή, επισκεφτήκαμε το Μέτσοβο για αγορές, βόλτα, φαγητό και καφέ. Δε νομίζω να έμεινε κανείς παραπονεμένος... Η εξόρμηση μας ήταν πραγματικά υπέροχη, όλοι επέστρεψαν ικανοποιημένοι, ενθουσιασμένοι με αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε.

 


 

18/01/18: ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ - ΜΠΟΡΛΕΡΟ

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, 4 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κιλκίς, πραγματοποίησαν ανάβαση στα Άγραφα, από τα Ζυγογιαννέϊκα στο καταφύγιο Ελατάκος και την επόμενη ημέρα μέχρι τη θέση πόρτες Αγράφων. Ο αρχικός στόχος για ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο δεν ήταν δυνατό να επιτευθεί λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού που καθιστούσε την ανάβαση δύσκολη και χρονοβόρα.
Παρόλα αυτά οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και συνετέλεσαν ώστε οι 4 ορειβάτες να απολαύσουν απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομές, όπως φαινεται και από τις φωτογραφίες.
 

22/10/17: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Μάρκου « οι Μωμόγεροι» πραγματοποίησαν πεζοπορία στον ορεινό όγκο των Κρουσίων που δεσπόζει πάνω από το χωριό. Σκοπός της δράσης ήταν η διάνοιξη ενός ιστορικού μονοπατιού που οδηγεί, από το χωριό, σε θέσεις πάνω στον ορεινό όγκο τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί κάτοικοι για τις ανάγκες τους.

Το μονοπάτι που ανοίχτηκε και σηματοδοτήθηκε, σε πρώτη φάση, ξεκινάει από το χωριό σε υψόμετρο 450μ. περίπου και οδηγεί σε μία κορυφή επάνω από τη θέση «το Σουσάμ» στα 840μ. περίπου. Κινείται μέσα στην πανέμορφη φύση των Κρουσίων, δίπλα από ποτάμι, με κρήνες, πηγάδια και σημαντικά ιστορικά σημεία στη διαδρομή του.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι Μωμόγεροι» για τη φιλοξενία του, που ήταν πραγματικά υποδειγματική, και για την ευκαιρία που έδωσε να πεζοπορήσουμε σε τέτοια πανέμορφη περιοχή.

Η συνεργασία δε σταματά εδώ… μόλις άρχισε!

 

7 - 8/10/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε διήμερη εξόρμηση στον Όλυμπο με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 2.000μ. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.Το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη ομάδα με 12 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση από τη θέση Γκορτσιά στα 1.100μ. με άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή και κρύο). Μετά 3 ώρες περίπου προσέγγισε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και διανυκτέρευσε. Η δεύτερη ομάδα με 6 άτομα, ξεκίνησε την ανάβαση στις 16:30 και ήταν στο καταφύγιο πριν τις 19:00.

Την Κυριακή, όλοι μαζί, επιχείρησαν ανάβαση προς τις ψηλότερες κορυφές μέσα σε άσχημο καιρό - πυκνή ομίχλη συνδυαζόμενη με δυνατό παγωμένο αέρα. Έφτασαν στην κορυφή της Σκούρτας, στα 2.483μ., από όπου και οι φωτογραφίες παρακάτω, εκτίμησαν τον καιρό και αποφάσισαν την επιστροφή στο καταφύγιο και στα αυτοκίνητα για επιστροφή στη συνέχεια. Η εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με φαγητό σε ταβέρνα μέσα στο Λιτόχωρο.

 

24/09/17: Ο Ο.Σ. Κιλκίς στον Όλυμπο – φαράγγι Ενιπέα

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, με πεζοπορία μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 16 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Με το λεωφορείο, αρχικά, φτάσαμε στη θέση «Πριόνια» στα 1.100μ. και ξεκινήσαμε την πορεία μας μπαίνοντας μέσα στο φαράγγι. Προσεγγίσαμε και επισκεφτήκαμε τη παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου, που πρόσφατα αναστηλώθηκε, καθώς και το «Άγιο Σπήλαιο» λίγο πιο χαμηλά στην πορεία μας.  Η συνολική πορεία, μέσα στην πανέμορφη φύση του Ολύμπου με τα νερά του ποταμού να μας συνοδεύουν και να τα περνάμε πολλές φορές με τα αμέτρητα ξύλινα γεφυράκια, διήρκεσε 3,5 – 4,5 ώρες. Η εξόρμηση «έκλεισε» ιδανικά με καφέ και φαγητό σε εστιατόριο του Λιτοχώρου.

 

23 Απριλίου 2017: Ο Ο.Σ.Κιλκίς στη Τζένα

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ.Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στη Τζένα με τη συμμετοχή 8 μελών και φίλων του. Η ανάβαση ξεκίνησε λίγο μετά από το χωριό Νότια Πέλλας, στα 700, περίπου, μέτρα υψόμετρο. Μετά από πορεία 3,5 ωρών η ομάδα έφτασε στην κορυφή Μικρή Τζένα στα 2.087μ., μέσα από μία όμορφη διαδρομή μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Ψηλά, τα λίγα χιόνια δε δημιούργησαν πρόβλημα, κοντά στην κορυφή ήταν παγωμένα καθώς φυσούσε και έντονος κρύος βοριάς κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Η θέα από ψηλά ήταν καταπληκτική, με τις γύρω κορυφές χιονισμένες και από κάτω η πεδιάδα της Αλμωπαίας. Η εξόρμηση "έκλεισε" με την επίσκεψη στο χωριό Σκρα, σε ονομαστή ταβέρνα μέσα στην πλατεία.

 

02 Απριλίου 2017: Μια αλλιώτικη εξόρμηση στο όρος Μπέλες

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στο όρος Μπέλες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΡΣΙΣ», η οποία είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και πλέον και για τους πρόσφυγες.

Σκοπός της δράσης ήταν η γνωριμία της πανέμορφης ελληνικής φύσης αλλά και της απόδρασης από την καθημερινότητα των προσφυγικών οικογενειών που διαβιούν στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» στο Σ.Σ. Μουριών. Μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς συνόδεψαν την πολυπληθή ομάδα – 90 άτομα, διαφόρων ηλικιών, στην πλειονότητά τους έφηβοι – στην πεζοπορική διαδρομή, χαμηλά στο βουνό, που οδηγεί από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Κιλκίς έως τον καταρράκτη του Μπέλες.

Η άψογη συνεργασία των δύο φορέων συνετέλεσε στο να προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία σ’ όλους και κυρίως στα νέα παιδιά, παραμερίζοντας για λίγο τις έγνοιες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη.

Ο Σύλλογος δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων για την σωστή οργάνωση και υλοποίηση της δράσης και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για επόμενη συνεργασία.

 

19 Μαρτίου 2017 : ο Ο.Σ. Κιλκίς στο Άγγιστρο

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο Ο.Σ. Κιλκίς βρέθηκε στο Άγγιστρο Σερρών ανεβαίνοντας στην κορυφή, στο οχυρό της Κάλλης, πάνω από το χωριό. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 6 μέλη του συλλόγου και 4 φίλοι από την Κατερίνη. Η ανάβαση ξεκίνησε μετά το Άγγιστρο, ακολουθώντας δασικό δρόμο αρχικά και μετά από μία θαυμάσια διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος, 1,5 ώρας περίπου, η ομάδα κατέληξε στην κορυφή. Με τον καιρό απλά καταπληκτικό, για την εποχή, σύμμαχο για όλη τη διάρκεια της πορείας, όλοι απόλαυσαν την εκπληκτική θέα από ψηλά και εξερεύνησαν το οχυρό. Επιστρέφοντας η ομάδα "έκλεισε" την εξόρμηση με καφέ και τσίπουρο σε ταβέρνα του χωριού.