ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.ΚΙΛKIΣ

 

29 -30 / 06 / 19: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗΝ 36η Β.Ο.Σ.- καταφύγιο Σταυρού, Όλυμπος

Το σαββατοκύριακο 29 - 30 Ιουνίου 2019, ο Ο.Σ.Κιλκίς συμμετείχε στις εργασίες της 36ης Β.Ο.Σ. που έλαβε χώρα στο καταφύγιο "Δημ. Μπουντόλας" στη θέση Σταυρός στον Όλυμπο. Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωνε ο Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης, προσήλθαν το Σάββατο περίπου 140 ορειβάτες από 14 συλλόγους (Ο.Σ. Λιτοχώρου Όλυμπος, ΟΑΛ Θεσσαλονίκης, Ε.Ο.Σ. Αριδαίας, Ο.Λ. Εορδαίας, Ο.Σ. Νιγρίτας, Σ.Ε.Ο. Κοζάνης, Σ.Ε.Ο. Φλώρινας, Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, Ο.Σ. Βελβεντού, Ο.Σ. Κιλκίς, Ε.Ο.Σ. Βροντούς, Φ.Ο.Σ. Σταυρού, Ε.Ο.Σ. Δράμας).

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Γεωργούλης ενώ την δεύτερη ημέρα, την πεζοπορία ακολούθησαν περίπου 90 άτομα που απόλαυσαν τις πολλαπλές διαδρομές.

Την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης είχε η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης.

Με την υποστήριξη των εταιριών Geopsis, Διός, Τερκενλής αλλά και του προσωπικού του καταφυγίου "Δ. Μπουντόλας" οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να απολαύσουν ένα όμορφο διήμερο στο βουνό.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα εργασίας των μελών του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που εργάστηκε εθελοντικά και βοήθησε τα μέγιστα για τη διεξαγωγή της όμορφης αυτής εκδήλωσης.


 

11 - 12 / 05 /19: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ - Συνάντηση Περιφέρειας Κ/Δ Μακεδονίας

Το σαββατοκύριακο 11 - 12 Μαΐου 2019 ο Ο.Σ. Κιλκίς συμμετείχε με 6 μέλη του στη Συνάντηση Περιφέρειας ΚεντροΔυτικής Μακεδονίας που φιλοξενήθηκε στο χωριό Ψαράδες, με διοργανωτή τον Σ.Ε.Ο Φλώρινας. Ήταν η πρώτη ευκαιρία για τους Συλλόγους της Περιφέρειας, μετά από αρκετό καιρό, να ξαναβρεθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Συμμετείχαν συνολικά 10 Σύλλογοι της Περιφέρειας. Η Συνάντηση των εκπροσώπων των Συλλόγων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε πολύ καλό κλίμα, και κατόπιν παρατέθηκε παραδοσιακό γεύμα από τους διοργανωτές.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κυκλική παραλίμνια πορεία, φυσικού κάλλους και συνολικής διάρκειας 5 ωρών περίπου, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να θαυμάσουν τη θέα από τις λίμνες, οι οποίες και είναι πεντακάθαρες, καθώς επίσης και να ανεβούν και να προσκυνήσουν στα ασκηταριά που υπάρχουν στην περιοχή και χρονολογούνται από τον 15ο αι. μ.Χ. Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την υποδειγματική φιλοξενία και για την ευκαιρία που έδωσαν να χαρούμε και πάλι τις Πρέσπες και το οικοσύστημά τους.
 
11 - 12 / 05 /19: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ - Συνάντηση Περιφέρειας Κ/Δ Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα: https://oskilkis.webnode.com/
11 - 12 / 05 /19: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ - Συνάντηση Περιφέρειας Κ/Δ Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα: https://oskilkis.webnode.com/
 

26-27 / 01 / 19: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ - κοπή πίτας

Το σαββατοκύριακο 26-27 Ιανουαρίου 2019, ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στην όμορφη πόλη του Βόλου, με διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο μέσα στην πόλη και περιήγηση στο μαγευτικό ορεινό όγκο του Πηλίου. Η εξόρμηση συνδυάστηκε με την κοπή πίτας του Συλλόγου που έλαβε χώρα σε μουσική ταβέρνα στον Βόλο. Το Σάββατο 26 / 01 / 19, αρχικά επισκεφτήκαμε τη Λάρισα για βόλτα και τα συναφή και κατόπιν φτάσαμε στον Βόλο, όπου περιηγηθήκαμε στην πόλη, με ελεύθερο πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες, και τη βραδιά να κλείνει υπέροχα σε μουσική ταβέρνα της πόλης με την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου. Τυχερός ήταν ο Βαγγέλης, μέλος του Δ.Σ., παρέλαβε το δώρο του με μεγάλη χαρά. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά...
Την Κυριακή 27 / 01 / 19, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, έγινε ανάβαση στον ορεινό όγκο του Πηλίου, επισκεπτόμενοι τις Μηλιές, το σταθμό τρένου εκεί και την πανέμορφη Βυζίτσα. Πεζοπορήσαμε στο μονοπάτι που ενώνει τα δύο χωριά και κλείσαμε με φαγητό στη Βυζίτσα. Ήταν μια πραγματικά υπέροχη, χαλαρή εξόρμηση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σ' όλους.
 
 

11 / 11/18: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΑ

 
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, τέσσερα μέλη του Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησαν εξόρμηση στη Τζένα, με ανάβαση στην κορυφή Μικρή Τζένα (2.067μ.), Η ανάβαση ξεκίνησε από το χωριό Νότια, από ένα σημείο στη βάση του ορεινού όγκου σε υψόμετρο 750μ. περίπου. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε με καταπληκτικό καιρό (ηλιοφάνεια - άπνοια) διήρκεσε 3,5 περίπου ώρες μέχρι την κορυφή, μέσα στην πανέμορφη φθινοπωρινή φύση της Τζένας με τις εναλλαγές των χρωμάτων να κατακλύζουν τον ορεινό όγκο. Απολαύσαμε την παραμονή μας στην κορυφή και επισρέψαμε από το ίδιο μονοπάτι ευχαριστημένοι και με "γεμάτες" τις μπαταρίες.
 

29 - 30/09/18: Ο Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

Το σαββατοκύριακο 29 - 30 Σεπτεμβρίου 2018 Ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στον Όλυμπο, με τη συμμετοχή 16 μελών και φίλων του Συλλόγου. Η διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο της "Πετρόστρουγκας" στα 2.000μ. Το Σάββατο, για την ανάβαση χρειάστηκαν 2,5 ώρες από τη θέση Γκορτσιά. Η ημέρα και η βραδιά κύλησε ομαλά και όμορφα στους φιλόξενους χώρους του καταφυγίου. Την Κυριακή, μετά από εκτίμηση των καιρικών συνθηκών,  και καθώς έβρεχε δυνατά και ασταμάτητα, αποφασίστηκε από τον αρχηγό η επιστροφή στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, αποφεύγοντας την περαιτέρω ανάβαση στο βουνό με τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Δυστυχώς, ο καιρός του διημέρου δε βοήθησε να πραγματοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο. Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη φορά. 

 

 

23-24/06/18: Ο Ο.Σ.ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗΝ 35η Β.Ο.Σ.

Το σαββατοκύριακο 23-24 Ιουνίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς συμμετείχε με τέσσερα μέλη του, στις εργασίες της 35ης Β.Ο.Σ. στο όρος Βαρνούντα, στη Φλώρινα, με διοργανωτή τον Σ.Ε.Ο. Φλώρινας, στο καταφύγιο Οροπεδίου «Χρήστος Φάτσης» σε υψόμετρο 1050μ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 14 ορειβατικοί σύλλογοι με 150 περίπου ορειβάτες. 

Οι ορειβατικές συναντήσεις σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλήνιο επίπεδο είναι ένας θεσμός με στόχο την επικοινωνία και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν, την προώθηση της Ορειβασίας και την προβολή των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε σύσκεψη των εκπροσώπων των συλλόγων όπου υπήρχε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν τους συλλόγους, χαιρετισμούς μεταξύ των συλλόγων και δείπνο με ορειβατική φασολάδα. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία 9 χλμ προς την κορυφή Τάιμα (Παππούς) υψ. 1650μ.
Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες για την εποχή το πρόγραμμα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ορειβάτες και ορειβάτισσες από την Δράμα και το Κιλκίς έως την Κατερίνη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να περπατήσουν τα υπέροχα μονοπάτια της περιοχής μας. Σημαντική ήταν επίσης και η συμμετοχή φίλων της ορειβασίας από την Φλώρινα που με την ευκαιρία αυτή γνώρισαν μια σημαντική δράση των ορειβατικών συλλόγων και περπάτησαν μαζί μας στο βουνό.

Η είδηση της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση από το μέλος του συλλόγου μας και έμπειρο ορειβάτη Θεόδωρο Φάτση της προγραμματιζόμενης για τον Οκτώβριο δεύτερης αποστολής του στα Ιμαλάια όπου μετά την πετυχημένη ανάβαση στο Island Peak (6189m) το 2017 αυτή την φορά ο στόχος θα είναι η ανάβαση στην κορυφή Ama Dablam (6812m).

 

 

13/05/18: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ - ΑΓ. ΜΑΡΚΟΣ

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στα Κρούσια Όρη, με βάση ανάβασης τον Άγιο Μάρκο. Στην εξόρμηση συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συλλόγου μαζί με εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου "Μωμόγεροι" Αγ. Μάρκου. Πραγματοποιήθηκε πορεία σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στην πανέμορφη φύση των Κρουσίων, πνιγμένο από την πυκνή βλάστηση, με πλήθος ήχων και μυρωδιών να συνοδεύουν τους ορειβάτες. Η πορεία ξεκίνησε μέσα από το χωριό φτάνοντας πρώτα στη θέση "Σουσάμ" όπου έγινε και μία πρώτη στάση. Επόμενος στόχος, με διάνοιξη και σηματοδότηση του μονοπατιού, η περιοχή στα 950μ. περίπου "Τραπεζοειδές" με θέα στη λίμνη Κερκίνη και περιμετρικά στον καταπράσινο, δασωμένο ορεινό όγκο των Κρουσίων. Η πορεία ανάβασης ήταν συνολικά 2,5 - 3 ωρών, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό - παρά τα απειλητικά σύννεφα, τελικά δεν έβρεξε καθόλου. Η ημερήσια εξόρμηση "έκλεισε" ιδανικά με ψησταριά και τραπέζι στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και τη συνεργασία.

 

 

13-15/04/18 : Ο Ο.Σ. Κιλκίς στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη)

Το τριήμερο, Παρασκευή 13 Απριλίου – Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ο Ο.Σ. Κιλκίς πραγματοποίησε εξόρμηση στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη) με μια ομάδα 6 μελών του Συλλόγου. Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 16:00 ξεκινήσαμε από το Κιλκίς και φτάσαμε στα Πράμαντα, κεφαλοχώρι της περιοχής, και κατόπιν στο καταφύγιο Πραμάντων στις 21:20, μετά από απαιτητική και δύσκολη πορεία στον ορεινό όγκο με πολλές στροφές, αλλά πανέμορφη φύση. Στο καταφύγιο, όπου διανυκτερεύσαμε και τα 2 βράδια, μας υποδέχτηκαν οι φιλόξενοι διαχειριστές του, μας περιποιήθηκαν και μας κατατόπισαν κατάλληλα – τους ευχαριστούμε θερμά!.

Το Σάββατο, το πρωί, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό επιχειρήσαμε ανάβαση στην κορυφή Στρογγούλα (2.111μ.). Ανεβήκαμε έως τα 1.800μ. υψόμετρο, με αρκετή δυσκολία λόγω του χιονιού που υπήρχε, εκτιμήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε να μην επιχειρήσουμε περισσότερο καθώς και πολύ χιόνι υπήρχε και όσο περνούσε η ώρα μαλάκωνε δυσχεραίνοντας τα βήματά μας και αυξάνοντας τους κινδύνους. Επιστρέψαμε στο καταφύγιο και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα παραδοσιακά, πέτρινα, ιστορικά χωριά, το Σιρράκο και τους Καλαρρύτες καθώς και τη μονή Κηπίνας που είναι λαξευμένη πάνω στον βράχο. Περπατήσαμε σε μονοπάτι δίπλα στον Καλαρρύτικο ποταμό, είδαμε τον παλιό νερόμυλο και το πέτρινο γεφύρι της Καϊάσας. Ανεβήκαμε στη μονή Κηπίνας, προσκυνήσαμε, θαυμάσαμε τα δημιουργήματα του ανθρώπου αλλά και της φύσης. Το βράδυ «κλείσαμε» την ημέρα με φαγητό σε ταβέρνα στα Πράμαντα, εξαιρετικά!

Την Κυριακή, το πρωί, ακολουθήσαμε μονοπάτι που οδηγούσε στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της περιοχής,  κατευθυνθήκαμε κατόπιν στο καταφύγιο Μελλισουργών, και από εκεί σε κυκλική πορεία επιστρέψαμε στο καταφύγιο των Πραμάντων. Συνολική διάρκεια πορείας 2,5 ώρες μέσα σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένο στη βλάστηση. Γύρω γύρω, οι κορυφές επιβλητικές με τα χιόνια απλωμένα πάνω τους και στις πλαγιές τους. Επιστρέψαμε οδηγώντας στους δύσκολους δρόμους, περνώντας από γεφύρια και ποτάμια, τον Άραχθο και τους παραπόταμους του, κάνοντας μια στάση στο Μέτσοβο. Το τριήμερο ήταν πραγματικά γεμάτο, περάσαμε υπέροχα με τέλεια παρέα!