«Ελάτε να ζήσουμε το φυσικό περιβάλλον…»

2009-08-19 18:14

«Ελάτε να ζήσουμε το φυσικό περιβάλλον…»

Μια σκέψη-πρόταση του Ο.Σ. Κιλκίς,

 

Οι αθλητικές εκδηλώσεις τοξοβολίας και αναρρίχησης , που διοργανώθηκαν από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κιλκίς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2009» σηματοδοτήθηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία και έδωσαν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

 

Ταυτόχρονα, δεδομένης της προσέλευσης και της ιδιαίτερης απήχησης, που είχαν αυτές οι εκδηλώσεις στο νέο κόσμο της πόλης, προσδόθηκε στο Σύλλογό μας και στις δραστηριότητές του, μια νέα διάσταση, η αθλητική. Η συμμετοχή ακόμη και παιδιών μάς καθιστά αισιόδοξους για το μέλλον αλλά ταυτόχρονα επαναφέρει στο επίκεντρο του προβληματισμού μας τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε ο Ο.Σ. Κιλκίς  να προσελκύσει ακόμη περισσότερους νέους.

 

Ως προς αυτό ακριβώς το σημείο, χρήσιμο και σκόπιμο θα ήταν τα Σχολεία του Νομού μας, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Περιβαλλοντικής Ομάδας και των μαθημάτων για το Περιβάλλον εν γένει, να ενθαρρύνουν τους μαθητές, πέρα από την θεωρητική προσέγγιση της έννοιας του περιβάλλοντος, να ζήσουν το περιβάλλον ως εμπειρία. Η βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος θα βοηθούσε τους  μαθητές να ολοκληρώσουν περισσότερο αποτελεσματικά τις γνώσεις τους για αυτό.

 

Στην επίτευξη αυτού του σκοπού, ιδιαίτερα θα συνέβαλε η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και στις εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες του Ο.Σ. Κιλκίς. Πράγματι, οι μαθητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό μια πρωτογενή εμπειρία της έννοιας του περιβάλλοντος και πολύ περισσότερο να αποκαταστήσουν την άμεση επαφή με αυτό.

 

Ζώντας το φυσικό περιβάλλον μπορεί κανείς να το αγαπά και να το προστατεύει. Άλλωστε, σε εκείνον που μας φιλοξενεί οφείλουμε πρωτίστως ευγνωμοσύνη, τα άλλα έπονται φυσικά. 

 

Νότας Γιώργος