ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ….Πηγή ζωής και αίσθημα ελευθερίας.

2009-08-19 18:15

Ίσως για τους περισσότερους από εμάς η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την ορειβασία να μην είναι εμφανής. Ίσως

κάποιοι να θεωρούν πως η ικανοποίηση των ορειβατών να εξαντλείται στο ‘πάτημα’ μιας ακόμη κορυφής, ή στην άσκηση που προσφέρει το σκαρφάλωμα.

Η ορειβασία είναι και όλα αυτά αλλά και όχι μόνο. Αυτοί που αγαπούν τα σπορ λένε πως η ορειβασία είναι πάνω από όλα η αγάπη για τη φύση. Όποιος έχει βρεθεί ξημερώματα σε ένα βουνό να κοιτά το ηλιοβασίλεμα και την πεδιάδα από κάτω θα καταλάβει πως δεν έχει καμία σημασία η «κατάκτηση» καμιάς κορυφής, του υψηλότερου σημείου- εξάλλου απάτητες κορυφές δεν υπάρχουν πια.- αλλά σημασία έχει η βόλτα ,η παρέα, η συνεργασία αλλά και η απόσταση από όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της αστικής ζωής.

Όλες οι αντιξοότητες της ανάβασης ξυπνούν το μυαλό και το σώμα, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα το αίσθημα της ελευθερίας  που είναι τόσο δυσεύρετο στις μέρες μας, Αυτό ισχυρίζονται οι ορειβάτες.

Το να ασχοληθεί κάποιος με την ορειβασία πρέπει καταρχάς να  έχει κάποιο εξοπλισμό και όταν το επίπεδο ανεβαίνει, μεγάλη εμπειρία. Δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός για να γίνει κανείς ορειβάτης. Ακόμα και οι πιο δυσπρόσιτες κορυφές αν τις επισκεφτεί κανείς την κατάλληλη εποχή, μπορούν να αποδειχτούν απλή διασκέδαση.

Ο καλύτερος τρόπος για να ασχοληθεί κάποιος απαίδευτος με την ορειβασία είναι μέσω κάποιας σχολής ορειβασίας. Εκεί πέραν του ότι θα εξοικειωθεί με τις ορειβατικές τεχνικές, θα βρει και τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα μάθει την χρήση του, ενώ παράλληλα θα βρει και μια παρέα έτοιμη για τις εξορμήσεις με υψηλό ή όχι και τόσο υψηλό επίπεδο πρόκλησης.

Η ορεινή πεζοπορία είναι η απλούστερη εκδοχή, είναι το σημείο που ξεκινά ο αρχάριος.

Στην δραστηριότητα της ορειβασίας υπάγονται ακόμη και η διάσχιση φαραγγιών, η αναρρίχηση πάγου, ενώ από τους πιο θεαματικούς είναι η αναρρίχηση βράχου. Βέβαια να μην ξεχάσουμε και τον Αλπινισμό και τον Ιμαλαϊσμό που είναι αναβάσεις πάνω από 8,000μ., αντιμετωπίζοντας έλλειψη οξυγόνου, όπου δικαιολογημένα παίρνουν το πρώτο μετάλλιο δυσκολίας.

Τέλος θα ήθελα να πω πως σπάνια κάποια άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει τόσο μεγάλο φάσμα κινήτρων όπως τα αθλήματα του βουνού. Δίνουν στην ευκαιρία στους ανθρώπους να εκπληρώσουν προσωπικούς στόχους και να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα με νόημα για όλη τους τη ζωή.

Στην χώρα μας αρμόδιος κρατικός φορέας για τα αθλήματα της ορειβασίας-αναρρίχησης είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης η οποία ανήκει στην Γ.Γ. Αθλητισμού.         

 

                                                                   Ιωάννης Χαλκίδης