ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - Σακίδια

2009-08-19 18:18

Η ορειβασία όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του βουνού αλλά και της φύσης γενικότερα ( αναρρίχηση, χιονοδρομία, ράφτιγκ, ορεινή ποδηλασία κ.ά.) προσφέρουν αμέτρητες και έντονες συγκινήσεις, χαρίζουν ευεξία και γαλήνη, δίνουν την ευκαιρία για επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν εναλλακτική πρόταση στη φυγή από την καθημερινότητα. Μ’ αυτές μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να έχει τη διάθεση και την ευκαιρία να το κάνει. Βασική όμως προϋπόθεση για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες ώστε να προσφέρουν την ευχαρίστηση είναι η φροντίδα του συμμετέχοντος για το σωστό και απαραίτητο εξοπλισμό ανάλογα με τη δραστηριότητα με την οποία ασχολείται.

    Ενδεικτικά λοιπόν στις παρακάτω γραμμές παρατίθενται κάποιες πληροφορίες σχετικές με την επιλογή, τη χρήση και τη συντήρηση του ορειβατικού εξοπλισμού.

Α) Σακίδιο ορειβατικό

    Τα περισσότερα σύγχρονα σακίδια είναι φτιαγμένα από μαλακό ύφασμα για να προσαρμόζονται τέλεια στο ανθρώπινο σώμα. Σκοπός τους είναι να χωράνε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς να χρειάζεται να κρέμονται πράγματα απ’ έξω. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του μεγέθους τους. Τα μικρότερα εκδρομικά σακίδια με χωρητικότητα περίπου 40-50 λίτρα είναι κατάλληλα για μονοήμερες εξορμήσεις ή αναβάσεις μικρής διάρκειας, καθώς μπορούν να χωρέσουν φαγητό, δοχείο ή θερμός με νερό, αδιάβροχο, στεγνά καθαρά ρούχα, πυξίδα και ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Τα μεγαλύτερα σακίδια με χωρητικότητα 60 – 80 λίτρα περίπου, μάλιστα μερικά έχουν και μια έξτρα θήκη που προσφέρει επιπλέον χώρο 10-15 λίτρων, είναι κατάλληλα για μεγάλης διάρκειας πορείες που συνδυάζονται με διανυκτέρευση ή διανυκτερεύσεις σε ορειβατικές σκηνές, καθώς καλούμαστε να μεταφέρουμε περισσότερα πράγματα χρήσιμα για τις ανάγκες μας. Συνήθως έχουν και εξωτερικές πλευρικές θήκες  που προσφέρουν επιπλέον χώρο στις οποίες τοποθετούμε πράγματα που χρησιμοποιούμε συχνότερα στην ανάβασή μας ( νερό, φαγητό κ.ά.) αποφεύγοντας να ανοίγουμε την κύρια θήκη του σακιδίου.       

    Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί και στην κατάλληλη, ως προς το σώμα μας, ρύθμιση του σακιδίου καθώς οι αορτήρες και οι δέστρες του σακιδίου εξυπηρετούν στο «δέσιμο» του ώστε να ακουμπά άνετα στην πλάτη και να κατανέμει το βάρος ομοιόμορφα. Μ’ ένα σακίδιο σωστά «δεμένο» πάνω μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλες πορείες, άνετα, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα η μέση ή η πλάτη μας.

    Ένα φορτωμένο σακίδιο θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο, με τα βαρύτερα αντικείμενα τοποθετημένα στο επάνω μέρος του και τα ελαφρύτερα στο κάτω, έτσι ώστε να μην τραβά τους ώμους ή μας αναγκάζει να καμπουριάζουμε. Καθώς υπάρχει η τάση να υπερφορτώνουμε τα μεγάλα σακίδια με άχρηστα πράγματα, καλό είναι να εκτιμούμε τη χρησιμότητα του καθενός και να προτιμούμε εξαρτήματα με περισσότερες από μία χρήσεις.

    Ως προς την οργάνωση του σακιδίου, η πρόσβαση προς μερικά πράγματα και αντικείμενα ( π.χ. αδιάβροχα ρούχα, τροφή, νερό, κουτί πρώτων βοηθειών ) πρέπει να είναι άμεση , χωρίς να χρειάζεται να αδειάζουμε κάθε φορά το σακίδιο. Το σακίδιο επίσης πρέπει να είναι στεγανοποιημένο για να μην βραχούν τα περιεχόμενά του σε περίπτωση βροχής. Τα περισσότερα σακίδια έχουν αδιάβροχη φόδρα, για μεγαλύτερη όμως σιγουριά τοποθετούμε κάθε αντικείμενο μέσα σε πλαστική σακούλα ξεχωριστά. Επίσης, να θυμόμαστε ότι κάποια αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται πάντα μέσα στο σακίδιό μας καθώς αποτελούν εξοπλισμό πρώτης ανάγκης : πυξίδα, σφυρίχτρα (για να τραβήξουμε την προσοχή), σουγιάς – πολυεργαλείο (ελβετικός), φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), αναπτήρας ή αδιάβροχα σπίρτα, ατομικό φαρμακείο.

    Προχωρώντας  άλλωστε με ένα σακίδιο στην πλάτη, μακριά από το άγχος και το θόρυβο της πόλης, μόνοι ή με ομάδα, συντροφιά με τα τοπία και τους ήχους της φύσης, μπορούμε να φτάσουμε στην κατάκτηση μιας κορυφής ή στο τέλος ενός μονοπατιού, αλλά πολύ περισσότερο, η πορεία μας αυτή θα μας αποζημιώσει με  τις συναρπαστικότερες εμπειρίες  που θα τις θυμόμαστε και θα τις αναπολούμε με ευχαρίστηση.

 

Ασλανίδης Νίκος