ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ,ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2009-08-19 00:00

 

Αν θέλετε να αποδράσετε από τις πολύβοες  πόλεις , ξεκινήστε μια μικρή εξερεύνηση στον χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα ανακαλύψετε περιοχές που συνδυάζουν την καταπράσινη φύση με το υγρό στοιχείο που αξίζουν την προ­σοχή σας .Δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψετε έξω από τον νομό μας, διότι βρίθει από τέτοιες περιοχές Ας εξερευνήσουμε λοιπόν μαζί την Επαρχία Κιλκίς του Ν.Κιλκίς.

Προχωρώντας με κατεύθυνση Β.Α της πόλης του Κιλκίς συναντάμε τα Κρούσσια , χαμηλή οροσειρά με υψηλότερη κορυφή το Μαυροβούνι στα 1.200 περίπου μέτρα που ξεκινάει με κάθετη φορά από το όρος Κερκίνη (Μπέλλες) και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους δυο νομούς. Στην συστάδα αυτών των βουνών βρίσκονται οι πηγές του Γαλλικού ποταμού.  Ενώ οι κατάφυτες πλαγιές του όρους Μπέλλες οδηγούν στα σκουροπράσινα νερά της λίμνης Δοϊράνης και τους παραλίμνιους οικισμούς της . Βουνά και τα δύο με χαράδρες ,ρεματιές και καταρράκτες με πλούσια δάση οξιάς, δάση δρυός, κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά ποδηλατικά μονοπάτια και  μονοπάτια για εξερευνήσεις με γουρούνες.

Επί πλέον στον ορεινό όγκο των Κρουσσίων βρίσκεται κοντά στον οικισμό Παλατιανό αρχαιολογικός χώρος με σημαντικά ευρήματα. Πρόκειται για πόλη η οποία άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, ταυτίζεται από τους αρχαιολόγους με το αρχαίο Ίωρον. Η ακμή της οφειλόταν τόσο στην ύπαρξη του ιερού του Διονύσου όσο και στη στρατηγική θέση της νοτιοανατολικά της Δοϊράνης από την οποία έλεγχε την οδό που από την Σιντική και την Παντορβηλία οδηγούσε στην Κρηστωνία και την Μυγδονία .  Στα νότια της πόλης Κιλκίς , οικισμοί ,όπως η Κολχίδα και το Π. Γυναικοκάστρο αποτελούν πολιτιστικες περιοχές με εξαιρετικό ενδιαφέρον .Τα ευρήματα της πρώτης μας οδηγούν σε συνεχή κατοίκηση της από την νεολιθική εποχή (νεολιθικά ειδώλια) στην παλαιοχριστιανική (οικισμός με τρίκλιτη βασιλική ). και μέχρι σήμερα Το δε Π. Γυναικοκάστρο με το  επιβλητικό βυζαντινό κάστρο του (14ο αι ) το οποίο δεσπόζει στην γύρω πεδιάδα (14ο αι  μ.Χ) κατοικήθηκε από την εποχή του Σιδήρου (νεκροταφείο) και μέχρι σήμερα .

Ελισάβετ Κυριακίδου